16 юни 2009

ЧЕЛОПЕЙ МАЙНИНГ - Ден на отворените врати

Отново из дебрите на
„Челопеч Майнинг” ЕАД

За поредна година ръководството на „Челопеч Майнинг” ЕАД отвори врати за ученици, желаещи да разгледат предприятието.
На 16 май организирани групи възпитаници на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – Чавдар, както и деца на работници и служители от фирмата, се разходиха покрай големите машини, надникнаха в трошачките и се запознаха с процесите, съпътстващи производството на концентрат.
Обиколката започна след надлежно проведен инструктаж и първоначална информация за това, какво ще могат да видят децата в предприятието. Инж. Николай Христов разказа на участниците в разходката за основните дейности, чрез които се извлича медта и другите ценни метали, съдържащи се в рудата от рудник „Челопеч”.
Домакинът, заедно със свои служители, грижещи се за безопасността на участниците в обиколката, заведе децата първо при челюстните трошачки, които раздробяват рудните тела. После групата посети мелниците, където инж. Христов им разказа какво се случва, след което проследи целия обогатителен процес, чрез който рудата се превръща в концентрат, наречен: Флотация. Този процес се осъществява в големи вани, на чието дъно са монтирани перки, които се въртят и по този начин чрез подаване на необходимото количество въздух, образуват мехурчета, които, отправяйки се към повърхността, изкарват полезните частици от компонентите на рудата.
В посещението се включиха над 35 ученика от 5, 6 и 7-ми клас, като на всеки от тях бе предоставена възможността да си вземе по „камъче” за спомен от този ден и от предприятието. Интересното за повечето от присъстващите е, че техните родители също са работници в “Челопеч Майнинг” ЕАД и повечето от видяното се включва в техните задължения, когато дойдат на работа.
Децата се насладиха и на факта, че трябва да носят каски, специални обувки и очила при посещението си, с което да се гарантира безопасността им. Много от тях за първи път използваха такава екипировка и бяха много заинтригувани от това как изглеждат.
Емоциите за всички участници в тази обиколка из “Челопеч Майнинг” бяха запомнящи се. Настроението бе приповдигнато, а любопитството искреше от очите на всички.
След приключване на мероприятието, децата си тръгнаха, запазвайки интересното преживяване и бързайки да го споделят с близките си.

Няма коментари: