16 юни 2009

Ротарианците и децата на България

“Децата България и Ротари” - това бе темата, която обсъждаха на 28-ми април на Национална конференция ротарианци от цяла България. Бяха обсъдени социално-икономически, демографски, образователни и здравни проблеми на децата. Не бе пропуснато и възпитанието им в сферата на безопасността на движението. На конференцията присъстваха лидерите на Дистрикт 2482, представители на софийските клубове и клубовете от страната, ротарактори и интерактори. Особено голямо присъствие имаше и от Ротари Клуб – Пирдоп, както и членове на новоучредения Интеракт Клуб към ПГХТ „Никола Димов”, придружени от директорката Павлинка Ценова.
Другите представители на Ротари Клуб – Пирдоп бяха президента Дамян Ненов, асистент дистрикт гуверньора Симо Симов, Стойно Стойнов, Красимира Гюлеметова, Любомир Гарчев, Петя Чолакова и Александър Дичев.
В знак на признание за това, че България е най-бързо развиващата се Ротарианска държава в Европа и специално за конференцията пристигнаха Президентът на Ротари Интернешънъл Донг К. Лий и съпругата му Янг. Гости бяха и Н.П. посланикът на Република Корея у нас, г-н Ким Мьонг-джин, координаторът на Дистрикт 2481 за Сърбия и ДГН Весна Балтезаревич, както и председателя на Българо-сръбския Ротари комитет Велимир Балтезаревич.
Президентът Д.К. Лий се обърна към приятелите с думите:
Благодаря ви, че ме поканихте да говоря днес пред вас. Много се радвам, че съм тук и виждам толкова много ротарианци, изтъкнати експерти и държавни представители, работещи, за да направят МЕЧТИТЕ РЕАЛНОСТ.
Всяка година президентите на Ротари Интернешънъл избират тема на своята мисия и служба. През последните няколко години те избират и приоритети на годината. Това са областите, в които ротарианците трябва да съсредоточат усилията си. Това са области, в които има голяма нужда от ротарианска помощ и области, в които Ротари може да направи най-доброто с възможностите, които имаме.
Приоритети през последните години много си приличат. Те основно се съсредоточават върху: водата, здравето и глада, грамотността. Причината за това е проста. Това са областите, в които има нужда от помощта на Ротари. Това са областите, в които можем да направим най-много добро.
Ротарианците работят за спасяването на детския живот. Нашата работа носи резултати. Когато за първи път за проблема, очакваната детска смъртност за деца под 5 години беше 30 000 на ден. Не тридесет хиляди на година, а тридесет хиляди деца на ден. Днес, според последните данни на ЮНЕСКО цифрата е 26 000 дневно, въпреки, че раждаемостта се е увеличила.
Това ни показва, че работата, която вършим, заедно с работата на правителствата и хуманитарните организации, има резултат. Прогресът е възможен. Ако работим заедно, можем да спасяваме живот. Затова ви моля да помогнете да сбъднем мечтите на децата на света и да работим усилено за намаляване на детската смъртност. Защото, ако заедно можем да постигнем това, всеки от нас ще е направил нещо прекрасно”.
В словото си към присъстващите ДГ Любен Атанасов с гордост подчерта, че българските ротарианци с охота и отговорност приеха предизвикателството, което постави пред тях Д. К. Лий, а именно „Да сбъднем мечтите на българските деца и да положим максимални усилия, за да направим по-добър и щастлив живота им”.
Лектори на конференцията бяха още Христо Монов – зам. председател на Държавната агенция за закрила на детето, който представи анализ за демографския и социален статус на българските деца, д-р Иван Костов – директор на ОАГБ „Шейново”, който изнесе лекция относно здравните грижи и профилактиката на заболяванията на децата, Калчо Хинов, който разгърна въпросите по безопасност на движението, зам.министъра по образованието и науката Кирчо Атанасов обхвана проблемите по темата „Децата – образование и образованост”. Изключително интересна, показателна и запомняща се лекция изнесе проф. Захари Кръстев от РК София-Средец, който сподели изследванията си върху неграмотността на децата в България, както и своите идеи за постигане на по-добри резултати в тази насока.
Калчо Хинов обяви, че във връзка с посещението на президента на РИ Д.К. Лий ще бъде направено дарение – кувьоз за болницата „Шейново” в София като част от проект на Ротари България, насочен към проблемите на детската смъртност в страната ни.
След приключването на конференцията последва Галавечеря в голямата зала на хотел „Кемпински-Зографски”, която събра повече от 300 ротарианци, дошли от цялата страна, за да поздравят президента Д. К. Лий и да получат лично от него отличията „Пол Харис Фелоу”, значки със сапфири и рубини, които се връчват за принос към Фондация Ротари. Сред отличилите се и получили своите почетни знаци бяха и членовете на Ротари Клуб Пирдоп.
Своята харта за чартиране официално и лично от Президента на Ротари Интернешънъл получиха и представителите от Интеракт Клуб Пирдоп.
В обръщението си по случай тържествената част Д.К. Лий изтъкна, че е особено впечатлен от всичко, което се случва, поздрави отново българските ротарианци с широко скроени сърца за тяхната съпричастност и отдаденост в служба на обществото.

Няма коментари: