16 юни 2009

РАЗНИ ХОРА - РАЗНИ ИДЕАЛИ

Гаци ЛАЙФ

...И изведнъж, с гръм и трясък (буквално), се появи синкаво-ръждив ЗИЛ Водоноска, 15 минути преди да се появи Президента и напръска обилно току-що асфалтираните улици в града на дядо Влайков!
Този сценарий от Татово време, ако някой го беше забравил в годините, се повтори в деня на откриване Влайковите дни и посещението на Първанов в Пирдоп, с пълната си гротеска каквото и да значи това!?!
То не беше миене, то не беше редене на камъни, земя и пясък, то не седяха рязани участъци по цели седмици. Президент ще идва, не е шега!
Друго ни притеснява, обаче! Защо постоянно и непрекъснато блюдолизничеството и навеждането съпътстват управлението от най-малкото село до най-голямата община в района ни? Защо не се акцентира пред Президента, така и така ни е дошъл „на крак”, че пътя, по който е идвал от София, е в ужасно и катастрофално състояние? Защо не се повдигна въпроса, че управлението на тройната „хидра” е пагубно за общините и държавата, че корупцията, която цари навсякъде, е невиждана и несрещана досега? И още... Защо не се използва идването на Президента, за да се говори по проблема със замърсяването в района, защото то е най-голямото в цяла Европа, а за сметка на това липсва поминък и работа за хората? Защо не се заговори, че в нашия район са най-големите металургични предприятия, бълващи милиони тонове продукция и още толкова замърсяване, а в същото време нямаме спортни бази, нямаме сигурност и избиват приятелите ни, пребиват роднините ни? И още и още, че и още...
Ама как да му се досажда на човека, та той по такъв повод ли идва? Напротив, той идва да открива веселби, а дали самият той се весели, това е друг въпрос? Нали поне така си мислят организаторите. Пък, в края на краищата и Емилия Масларова, и Кирил Добрев бяха тук на посещение и са тук, не може да се жалваме, само ще се хвалим и тупаме по гърдите, които от котлено сини, през годините до гербови, сега са тъмно червени. От днес и занапред!
Точно така! Прегърнаха се и се разбраха! А бедните лидери на ГЕРБ „гледат и не вярват на уките си”. Целият елит на БСП в Пирдоп, посрещнат чинно и по ред от кметицата на ГЕРБ?!? Да се смееш ли, да плачеш ли?... А преди две години помните ли как беше? То не бяха определения от типа: „Кръволака, Цано”, „Корупция, тате – синко” и други епитети! То бяха песни и танци на народите след виждането на резултатите и по подобие на БСП, ДПС и Царя, се роди същата местна тройна „хидра”.
Е, сега вече едната глава е отрязана, в лицето на бившия заместник кмет, ама на мястото вече пораства нова, не се съмнявайте!
Огромните проблеми на градовете и селата в Средногорието остават на заден план, макар, че всичките се знаят. Като почнете от това, че сградите на Полицията и Съда всеки момент ще се срутят и карате напред с престъпността и наркоманията, хазарта и кражбите, пребиванията, грабежите и убийствата в района, както и кражбата на капитали от невероятния брат на чужди фирми, и наглите крадци от Златишкия пазар, както и на екологичната катастрофа в местността „Еленско” причинена от фирма „Лена” и накрая да свършим с това, че в района с най-големите инвестиции, болницата фалира, което е най-голямото престъпление срещу гражданите, които избират същите тези, които на момента забравят какво са обещавали в салоните по събранията!
Иначе, дядо Влайков добре е изчеткан, че е бил добър, бил такъв, бил онакъв, обичал родния си град и живота си давал за него! На това му се вика демагогия от най-висока степен!
Т. Г. Влайков е основател на Кооперативното движение в България освен, че е писател и виден общественик, като това основаване е целяло да се спре спекулата, корупцията, мародерството и да се помага на членовете на тези организации. Бедни ми дядо Влайков, ако можеше да присъстваш на пищните коктейли и илюминации, организирани в „твоя чест” завчера, как ли щеше да се развие твоята обществена дейност? Може би, тогава щеше да станеш борец против тия същите, които ти ползват името за лична полза и под негов претекст се чудят как да пръснат повече пари по вечеринки с шведски маси. Защото, след коктейлите и зарята, още на другия ден „Инвеститора на века” в град Пирдоп почна да бълва пушеци и кълбета прах. Взе на всичкото отгоре, че заваля, та отнесе не само това, що беше измито, ами свали боклуците и от горните улици, по които не минават президенти, барабар с цялата смрад и кал, та като се видя, че с водоноската и „пичата въшка” не може да се умие съвестта на управляващите, се сещаме за думите на един друг виден пирдопчанин, на който все още няма поставена и една малка табелка с името в родния му град, а именно Лукан Савов! Та той казваше така: „Кога вали дажд на кокошките вода са не сипува”.
И, понеже, въпросите на гражданите са много, искаме да поставим само един по-обширен. Парите за посрещане на президент, областен на БСП, коктейл и заря, както и бутафорното кърпене на центъра и имитиране на чистота в града, за колко дни работа на болницата щяха да стигнат?
Искрено Ваш:
„Тръгнал дядо за Златица”.

Няма коментари: