16 юни 2009

ДКК "Златните МЕЧКИ" взе участие в "Софийска пролет"

В истински празник на народното творчество
се превърна V-тият Международен фестивал
за автентичен фолклор
“Софийска пролет” 2009.

Организатор на колоритното събитие е Фондация “Европа” с председател д-р Ирина Янакиева, под патронажа на Столична община и под патронажа на Бойко Борисов – кмет на град София.
С дефиле по булевард “Витоша” ансамбли от цяла Европа представиха традиционни песни,
танци и костюми.

Най-колоритни сред участниците бяха
българските колективи.

ДКК „Златните МЕЧКИ” към Сдружение „За един по-добър живот” – Челопеч също бе сред поканените за участие
във фестивала, където дефилира редом с групи от Хърватия, Литва, Унгария и България.
За участието си „Златните МЕЧКИ” получиха специална лична покана след успешното си представяне в Международния фестивал “Сурва 2009” - град Перник, където също спечели награда и се нареди сред най-добрите Кукерски и Сурвакарски групи в България.

„Златните МЕЧКИ” от Челопеч представиха своя оригинален кукерски танц, атрактивни костюми и солово изпълнение на песента “Залюбил Георги две моми” от Миглена Зеринова,
с които отново заслужиха овациите на всички зрители, както и тези на останалите участници във фестивала.
Д-р Ирина Янакиева – Председател на Организационния комитет връчи златен медал на „Златните МЕЧКИ” и Почетна грамота за участие.

На въпроса:
Кои са акцентите от фестивала?
д-р Ирина Янакиева отговори:
През вторият ден откриваме Фестивала отново - с кукерски групи, като в шествието се включиха почти всички наградени от Перник “Сурва 2009”, както и носителите на голямата награда от маскарадните игри. Пристигнаха групи от Чарган - Ямболско, Ябълково, Долна Секирна, Горни Домлян, Челопеч, Сватовча. Имаше над 600 кукери.
Времето, макар и малко мрачно, не попречи да се случи един истински празник на традициите и да се покаже пъстротата на фолклорните игри на България.
Възхитена съм от участващите кукерски състави!

След успешното участие, по покана от община Челопеч, “Златните МЕЧКИ” бяха на посещение при кмета на общината инж. Алекси Кесяков, който изрази желание да се запознае подробно с дейността на Клуба, както и със спечелените трофеи от участията му.
Децата ентусиазирано разказаха всичко случващо се около едно участие - множеството репетиции, майсторене на маски и костюми, пътуванията, автографите, снимките, даването на интервюта, неизразимия интерес, който предизвикват винаги, където и да участват.
Те показаха на кмета своите грамоти, медали и плакети, като споделиха, че най-добре са се чувствали в Перник и София, а най-радушно и приятелски винаги са посрещани от кмета, председателя на ОбС и жителите на Община Ковачевци, където вече имат много приятели и съмишленици.
Едно от нещата, които предстоят е уточняването и организирането на международно участие, тъй като вече имат покани за посещение на фестивали в други страни.

Важен аспект от срещата, бе обсъждането на възможността за подобряване материалната база на Клуба, както и подпомагане дейността му от община Челопеч.

С особено задоволство кукерите от ДКК “Златните МЕЧКИ” споделиха за посещението на Алекс Нестор от “Челопеч Майнинг” ЕАД в техния клуб, където той отблизо е разгледал изработените от тях маски и е изразил своето възхищение от трудолюбието му.
Членовете на клуба оценяват високо помощта, която получават от предприятието и вярват в по-нататъшните добри взаимоотношения между тях и представителите на фирмата.

Няма коментари: