01 октомври 2009

ЗЛАТИЦА ОТНОВО УНИКАЛНА?!

Преди една година Община Златица получи сертификат за уникален град от една асоциация на експертите в България.
Веднага плъзнаха най-различни мнения относно уникалността на Златица и нейните жители. Едни твърдяха, че Златица е обявена за уникален град, а нейният кмет инж. Нонка Каменова бе наградена със златна значка, защото тя е избрана като партийно независим кандидат-кмет с 62% от гласувалите... Единствен партийно независим кмет в цяла България.
Други твърдяха, че Златица е обявена за уникален град заради географското си разположение и историческото си древно минало.
Трети, като Георги Острев, ходиха и се ровиха, за да докажат, че подобни сертификати и значки са получили още много общини и кметове срещу съответната такса.
Аз, пък реших, да се разровя в миналото, за да докажа и покажа на многобройните читатели на списание „Средногорски БАГРИ”, че наистина Златица и златичани са уникални като брой политици на глава от населението...
Политици Златица е раждала още преди и след Освобождението от турско робство. След бягството на турците от Златица през 1878 г. в града се заселили бежанци – въстаници от Кресненско-Разложкото въстание. В града се заселват и много бежанци от изгорените села в Средногорието по време на Априлското въстание – Мухово, Поибрене, Петрич.
Единствената чета от Средногорието, която отива да се бие в Македония за освобождението на братята роби, е тази на войводата Цено Куртов от Златица. Златица дава и най-много жертви в национално-освободителните войни през 1912-1918 година. Справка: Паметника в центъра на Златица.
Златичани протестират срещу въвеждане на десятъка след Освобождението с масов митинг и обстрелват файтона на министър-председателя Петко Каравелов с яйца и камъни. Поради тази причина Петко Каравелов е принуден да отложи отиването си в Копривщица. Връща се в София и заповядва околийското управление да се премести от Златица в Пирдоп.
В тази връзка трябва да отбележим, че въпреки култа към личността на Вълко Червенков, той не върна околийското управление от Пирдоп в Златица, но Тодор Живков от село Правец направи град! Омразата на Тодор Живков към Вълко Червенков стигна до там, че за да заличи името Златица от географската карта, той направи град Средногорие. Срещу това покръстване протестираха трима комунисти от Златица, които бяха изключени от редовете на БКП след статия във в-к „Работническо дело”. Един от тях все още е жив – бай Вецо Хубавеца.
Освен министър-председател на България, Златица е дала и други имена в по-новата ни политическа история. По-старите си спомнят, че кандидат-член на Политбюро на ЦК на БКП и дългогодишен председател на държавните профсъюзи бе Тодор Прахов – също златичанин.
След преврата на 10-ти ноември 1989 г. отново златичани бяха основатели на СДС в района на Средногорието в лицето на Иван Медаров.


Последните парламентарни избори, състояли се на 5 юли, отново доказаха, че Златица и златичани са уникални и в политическо отношение.
Едва ли има град или община в България, които на тези избори да са излъчили шест кандидати за депутати... От 6 хиляди избиратели! Или - по един кандидат-депутат на 1000 жители.
Мисля, че това постижение е не само уникално, но и е достойно за рекордите на „Гинес”. За сведение на читателите и историята ще цитирам техните имена:

1 Георги Кадиев – мажоритарен кандидат за депутат от БСП в София. Завършил международни икономически отношения, внук на Никола и Мария Кадиеви от Златица и син на Стоян Кадиев. Победил като мажоритарен кандидат Иван Костов в София! Един от реформаторите в БСП и според моята прогноза бъдещ председател на партията.

2 Георги Бояджиев – доктор на икономическите науки, кандидат за депутат от пропорционалната листа на БСП в София област. Председател на БСП в община Златица.

3 Тодор Рашев – професор на техническите науки. Изобретил най-ефективните зенитно-ракетни установки. Кандидат за депутат и водач на листата в Софийска област от НДСО.

4 Асен Згуровски – военно образование, завеждащ военно-отчетно бюро в община Златица, съдружник в информационна агенция „Нов поглед”, бивш съветник в ОбС-Златица от ПП „ГЕРБ”, след подаване на оставката станал лидер на ПП „Лидер” за община Златица. Кандидат за депутат от ПП „Лидер” в 26-ти МИР.

5 Иван Каменов – бизнесмен, координатор на ПП „Другата България” за Софийска област. Водач и единствен кандидат за депутат в пропорционалната листа на тази партия в София област.

6 Росица Иванова – ревизьорка в „Елаците МЕД” ЕАД. Кандидат за депутат от ПП „Социалдемократи” на Камов.


От Златица е също и лидера на ПП „Евророма” Цветелин Кънчев, който на тези избори се яви като коалиционен партньор на „Коалиция за България”.
При тези факти става ясно, че Златица е раждала и ще ражда политици от местен и национален мащаб.
Обичам те моя родна и уникална Златица. После Отечеството, обичам най-много тебе и твоите уникални жители, твоите уникални семейства, които раждат политици и кандидат-депутати на калпак.
Стоян Шиеков


PS: Изненадан съм, че „Синята коалиция” НЕ включи в листата си с кандидат-депутати видната общественичка от Златица Дочка Тинчева – медицинска сестра в Поликлиниката, която бе издигната за кандидат-кмет на отминалите местни избори и помощник-лидер на СДС в Златица.

Изненадан съм също, че ПП „Атака” не включи в листата си видният общественик и бивш кандидат за кмет на Община Златица Иван Стайков – лидер на „Атака” в Златица и настоящ горски работник към ДСГ-Пирдоп.
Но нищо, другият път, може би!

1 коментар:

Анонимен каза...

Вие пък разни комуняги ги считате за някакъв актив ли? По-скоро трябва да се срамувате от такива...