30 ноември 2009

МЕДОДОБИВНО "ЧИСТО" СРЕДНОГОРИЕ

Преди дни огромен облак опасни и вредни вещества се образува на територията на бившето МДК-ка, след което бавно се издигна нагоре и се понесе в посока на Дома за медико-социални грижи за деца в Златица, Вилна зона „Черешака” и околията. Хората, които в този момент са били на работа в завода разказват, че дори и с предпазни маски не са могли да дишат нормално, имали са гаден лепкаво-горчив вкус и в продължение на няколко дни са страдали от силно главоболие, общо неразположение, гадене и повръщане.
Доста стряскащ и тревожен факт е, че виждащият се от километри отровен облак, не бе засечен от нито един измервателен апарат и никъде не бяха публикувани данни за стойността на отровните газове, с които за пореден път бе обгазено Средногорието. Нито една национална медия не спомена за ефекта от поредното залпово замърсяване от иначе претендиращия за екологично чист производител. Така стана и преди около два месеца с разлива хвост на Елаците, когато тонове от отровата се изляха през пропукалата се стена на хвостохранилището.
В тези нередки случаи на масови замърсявания в „черната точка” на Европа – Средногорието, все още се процедира, както по времето на Чернобил – при пълно затъмнение и лишаване на населението от информация на какво са подложени ежедневно.
След тези често случващи се инцидентни изпускания и залпови замърсявания, никак не е учудващо, че все по-често умират 30-40 годишни мъже от някоя форма на рак, над 90% от жителите страдат от астма и други остри дихателни заболявания, всяко второ дете има всевъзможни известни и неизвестни алергии, а процента на увредените деца расте с неконтролируема скорост.
А иначе, настоящите управници и собственици на завода демонстрират изключителна загриженост за хората и природата – на думи, и изпълняват своята амбициозна дарителска програма, която на година възлиза на 200 хиляди лева при годишна печалба за предприятието в размер на няколко стотин милиона евро.
И единствено страхът, който е обзел работниците, че ще бъдат уволнени и няма да могат да покриват разходите си и да осигуряват хляб за децата си, ги кара всеки ден да рискуват своя и техния живот, като премълчават престъпното замърсяване, на което всеки ден стават преки свидетели.
А държавата тихичко се е скрила зад комисионните и мърка доволно... Какво тук значат няколко хиляди люде, които всеки ден са подложени на геноцид?! Важни са данъците, които влизат в държавната хазна и другите финансови отчисления, давани под и над масата.
След няколко разговора с различни обществени личности разбрахме едно – всяка една българска лаборатория, която би могла да направи изследвания на населението в нашия регион, както и на водата, въздуха и почвите, не е много заинтересована да го извърши. Пък и има доста съмнения по отношение верността на данните, които се предоставят след това.
Интересен е фактът, че в Златица на три места има монтирани контролно-измервателни уреди, но данните от тях първо отиват в завода и чак след това се връщат обработени в Общината и се показват на телевизора във фоайето, за да може всеки да се убеди, че няма никакво замърсяване в района – въпреки горчивия лепкав вкус в устата, силното главоболие, болките в корема, гаденето и повръщането.
Да сте живи и здрави, докато може да издържи организма ви, уважаеми читатели. Останалото е... Божа работа!!! Друг няма кой да помогне и да се грижи за живота и здравето ви.
Харчете си с радост отпуснатите 200 хиляди лева за социални проекти от завода и им благодарете, че са толкова добри да дадат и тях, че то в тая криза за кое по напред – за автомобилни състезания и състезатели ли, за социални нужди ли, за коктейли и гостувания по нощни тв-предавания ли – за какво ли?...
А от екологичните списания можете да научите всичко за опазването и грижата за околната среда, но преди да вземете информацията на сериозно, погледнете долу на втора страница кои са тези, които спонсорират изданието. Ще откриете много познати фирми!!! Е може за общините пари да няма, но за помпозни статии в лъскави скъпи издания – има, има. Нали там пише, че са изрядни и че всички ние трябва да сме безкрайно щастливи, че са избрали да инвестират именно тук тези мощни инвеститори. Избрали са именно нашата красива страна, нашия прекрасен Средногорски район, за да позиционират производствата си... Наред с... Африка...
В нашият регион са се пръкнали модерните напоследък и много шикови „зелени компании”, които „не просто спазват законите, садят дръвчета или замърсяват по-малко – те създават стойност”. И тя е над всичко... Ходят по форуми, тракат ченета и се самовъзхваляват надълго и нашироко колко са прецизни и екологично-чисти. А тук, на село, в дълбоката провинция заводите им ежеминутно бълват отрови и генерират само и единствено... Крупна печалба... И тя е над всичко... Ден след ден...
И няма значение, че все по-често от отровите им умират хора... И деца... Нали изпълняват мижавите си социални програми... Плащат си, където трябва... Правилата и нормите са за това – да се нарушават... Аборигените – да мълчат, че... Лошо им се пише. Те имат правото само и единствено... да дишат отрови и да... умрат!!!
Най-болното е, че зачестиха предателствата на местните хора, назначени на някоя по-висока длъжност, които за няколкото гроша, които получават в повече, отдавна са продали душите си на дявола и мачкат наред, без дори да се замислят, че давайки на децата си повече финансови средства, ги убиват със сигурността и прецизността на всяка глътка въздух и вода... Отровите не подминават никого... Ни беден, ни богат...

Няма коментари: