30 юли 2011

В ЗЛАТИЦА - ДЕНОНОЩИЯ БЕЗ ВОДА


Юлска жега. Жарко слънце, пек и задух.
Кипи усилен труд по нивите. Хората бързат да приберат сеното, за да има с какво да отглеждат домашните си животни и да оцеляват.
Всеки мечтае да се прибере, да отпие глътка вода, да се освежи и се отдаде на заслужена почивка.
На 20-ти юли, денят на Свети Илия, надвечер пътувам с каруцата към дома си по основната улица от “Пещерата” към ж.п. прелез Златица. Малко след детската градина “Вяра, надежда, любов” ме спряха възбудени граждани с яростни викове от рода на: - Шиек, ела да видиш какво става? Виж какво представлява градския водопровод и от какви тръби пием вода?...
Събралите се на улицата граждани ме заведоха до огромен изкоп почти по средата на платното, край който стояха две парчета напукани азбестово-канцерогенни тръби, пълни с кафеникава тиня и отлагания. Хората обясниха, че водопроводната тръба се е спукала още сутринта от премиващите тежкотоварни камиони на “Елаците Мед” - Мирково.
ВиК-Златица веднага са спрели водоподаването, разкопали и извадили напуканите тръби, но в момента нямали такива, за да ги подменят и не се знае докога няма да има вода в Златица. Тръбите били произведени преди повече от 50 години и отдавна вече не се използват. Поради тази и ред други причини половин Златица беше останала без вода и не се знаеше докога така?
Представяте ли си какво се случва днес - в Ерата на технологиите? Множество семейства в Европейска България стоят по цели дни и нощи без вода - в най-жарките юлски дни, когато температурата достига 37 градуса по Целзий? Когато единственото спасение е да си вземеш студен душ и се разхладиш!?
В 21-ви век, в нашата Златица се използват опасни стари тръби, по които тече животоспасяващата вода, на която се надяваме всички - спасение от горещините, необходимост за нивите и градините на хората, разхлада и хигиена!?
Уважаеми съграждани и читатели! Защо, всъщност ви занимавам с тези свои разсъждения и случки! От четири години аз, като председател на ИГК-Златица и Петя Чолакова като общински съветник, настояваме пред кмета на община Златица Нонка Каменова да кандидатства по европейски и национални програми за подмяна на водопроводната мрежа в града ни.
От четири години - Глас в пустиня!
Вместо да обърне внимание на повдиганият непрекъснато належащ проблем, Нонка Каменова реши, че общината ни трябва да кандидатства по програмите, където се отпускат средства за водопроводна и канализационни системи не с проект за най-необходимото за град Златица - осигуряването на чиста питейна вода за живущите, а с грандиозен проект за огромен спортен комплекс на стойност 4 милиона и 800 хиляди лева!!!
Единствената община от Средногорието, която не е кандидатствала за подмяна на водопроводната мрежа е... Община Златица. Именно затова в съседните ни общини Чавдар, Пирдоп, Мирково, Антон, че и Челопеч се работи по подмяна на водопровода - само и единствено в община Златица няма и мисъл за разрешаването на този проблем.
На 21-ви юли понечих да заведа окомушната ни кметица Каменова да види с очите си напуканите азбестови канцерогенни тръби, пълни с кафява тиня, но както обикновено нея я нямаше в общината. Вероятно е била на някое от поредните си безмислени дела - я за заплата, я за командировки, или на обучение за предстоящите избори, заедно с новоназначената от нея за заместник кмет на Златица служителка от Велико Търново, защото в община Златица кадровата политика е такава - да се назначават само и единствено верни на семейство Каменови кадри от други градове и села, но не и от Златица?
Горко ни, Златичани! Съседните нам села най-накрая ще получат жадуваните с години нови ВиК и канализацонни системи, само ние тук ще продължим да пием отровно-мръсни води, ако изобщо има такива, че то както е тръгнало - днес авария тук, утре авария - там, в най-скоро време в Златица ще бъдем най-точния пример за старата българска поговорка: вода газим - жадни ходим.
Водата е най-ценното богатство в Златица. Имаме богати вододайни зони, Господ е благословил града ни с извори, пръснати из Стара планина под връх Свищи плаз, но в същото време разполагаме с безхаберност и нехайство от страна на общинската управа, която вместо да изпълнява дадените ни преди 4 години обещания, че ще работи честно, прозрачно и в името на Златица, днес май се е засилила да работи само и единствено в полза на личните си предпочитания и страсти!
Да! На Златица и трябва спортно игрище, което вече да беше станало, ако Каменова беше използвала гласуваните й 100 хиляди лева не за проектиране на олимпийски стадион, а с тях бе изравнила и затревила терена, бе построила съблекални и бани за отборите, бе оградила Златишкия стадион. Златица щеше да има и пречиствателна станция и нова ВиК мрежа ако Каменова се беше постарала да отдели време и кандидатства с проекти именно за това.
Но не би! Всъщност, по-важното бе, например, да се взаимства проекта на Каварна за огромен стадион, да се усвоят 100 хиляди лева за проектиране на нещо, което вече е било проектирано, да се чака някой някъде да реши да даде близо 5 милиона лева за изграждането на подобно съоръжение в Златица, където с футбол се занимават около 100-тина души, да се разоре и унищожи игрището, което все пак се използваше от хората и в крайна сметка да не се получи едно абсолютно нищо.
И, естествено, днес нямаме нито стадион, подходящ за Руни и Бербатов, нито имаме вода - най-малкото за пиене.
И за капак - в подножието на връх Свищи плаз нашата височайша кметица е допуснала да бъдат извършвани геоложки проучвания, да бъдат вкарвани големи камиони и да бъде разрушавана вододайната зона на града ни.
То, защо ни е на нас нова водопроводна система, като в най-скоро време ще трябва и ние като поибренци да чакаме да ни карат вода с водоноски, да се редим на опашки за туба водица, с която да наквасим пресъхналите си устни и да се питаме - това проклятие защо ни връхлетя, както се питат петричани защо урагани, порои и градушки никога не отминават селото?
А някога Златица наричаха Градът на чешмите! Че то чешми имаме, ама вода дали ще има в тях?... Това е тревожният въпрос.
А ако някой все още е останал в заблуждение, че Нонка Каменова ще свърши нещо полезно за града, то той наистина живее в свой “Стъклен дом”, под стъклен похлупак.
За съжаление на всички ни, община Златица преживя 4 години на безвремие и нищоправене. Дано не ни се случи повече!
Стоян Шиеков

Facebook коментар на Tatiana Usheva по повод аварията: ...”Днес със Стефан се възмущавахме от същото. Просто не мога да се сетя по коя улица човек може да се придвижи на север от главната ни такава:
1. “ Васил Левски” с огромната дупка, която не е снимана и покрай която повече от година тече вода точно до къщата на Цветелин, но явно ремонтиращите не са я видяли ?!?;
2. “Георги Бенковски”, която вече си снимала и не е за коментар;
3. “Свищи плаз”, която особено около Пещерата е непристъпна или
4. Улицата покрай река “Куру дере”...
Лично аз се надявах поне Петя от “Средногорски Багри” да ни обърне внимание”...

Редакционно: Благодарим за доверието. Обърнахме внимание на сериозния проблем и търсим разрешение на подобни казуси от доста време насам. Проблемът с улиците в Златица, или липсата на такива, преминаващите тежки камиони и авариите са част от ежедневието ни, което всички заедно трябва да променим.

1 коментар:

Анонимен каза...

Ти ще предложиш ли по - добър !