30 юли 2011

ЛЮБОВТА КЪМ РОДНИЯ КРАЙ



На 15.07.2011 г. от 17.00 часа в салона на читалището в с. Челопеч се проведе Авторски рецитал на тема „Мой роден край”, организиран от Инициативен граждански комитет за защита правата на гражданите от село Челопеч и с подкрепата на Сдружение “Хармония” и Коалиция за устойчиво развитие”. Водеща на мероприятието бе Галина Иванова – зам. председател на Инициативния комитет, която откри събитието с думите:
Противно на някои представи лятото е най-поетичният сезон, що се отнася до изявите, в които участват български поети. Тази инициатива е част от една дългогодишна традиция, която поддържа будно нашето чувство за красота, човешката нужда от духовност и възвишеност.
През лятото много наши градове са домакини на многообразни поетични събития. Наближават традиционните национални поетични празници „Димчо Дебелянов” в Копривщица; предстоят културните тържества „Аполония” в Созопол, поетични срещи се подготвят във Варна, Пазарджик, Ардино, Пловдив, Белоградчик и редица други селища...
В тази връзка бих искала да изкажа нашата благодарност на Коалицията за устойчиво развитие, представлявана от г-н Дончо Иванов за активното съдействие и подкрепа, както и на г-жа Теодора Иванова - представител на Гражданско сдружение “Хармония” за финансовата обезпеченост на събитието и на Академията за Европейска Култура „Орфеева Лира” чрез г-н Иван Есенски, че успяха все пак да се отзоват на поканата ни и да ни включат в натоварената си програма.
Надявам се това първо по рода си литературно четене, организирано в нашето красиво подбалканско село Челопеч, да се превърне в традиция, в която активно да се включат всички жители, гости и най-вече младото поколение на което предстои нелеката задача да съхранят нашия български народ, който е застрашен от изчезване предвид демографската криза, двадесет години безкраен преход и много други фактори. Защото, въпреки трудностите и оскъдицата, българинът обича и тачи истинската изящна словесност”.
Свои стихове на публиката поднесоха едни от най-изтъкнатите съвременни български поети – Димитър Милов и Иван Есенски. Творбите им в авторско изпълнение, посветени на любовта и родината, грабнаха всички присъстващи със своята прочувственост, искреност и несъмнена любов към Родина и роден край.
В края на събитието Галина Иванова обяви Литературен конкурс за поезия и проза за жителите на Челопеч, на тема: „МОЯТ РОДЕН КРАЙ”. Наградите за участници и спечелили:

Категория: Над 18 години
І-ва награда за стихотворение – 100 лв.
І-ва награда за разказ – 100 лв.
І-ва награда за есе – 100 лв.

Категория под 18 години (ученици):
За стихотворение – две награди по 40 лв.
За разказ – две награди по 40 лв.
За есе – две награди по 40 лв.

Творбите в два екземпляра ще бъдат приемани в срок до 30 септември 2011 г. от г-жа Галина Иванова в административната сграда на община Челопеч или в офиса на ИГК с. Челопеч, бул. „Съединение” № 11.

Инфо: ИГК-Челопеч

Няма коментари: