14 ноември 2011

Големите истории на малките хора

Семейство Нейкови от Златица. Горди и непримирими с несправедливостта и безхаберието хора. Задружни, единни и изключително смели. Живеят в близост до гара Златица, където всеки месец домовете на златичани се записват с челопешки арсенов концентрат. В големи количества.
От четири години семейство Нейкови събират подписи, алармират институции и търсят справедливост и възможност да живеят спокойно и чисто. Уви! И до този момент изход от създалата се ситуация няма.
На последната сесия на Общински съвет – Златица за пореден път бе повдигнат въпроса с разтоварната на гара Златица, където направо от тежко-товарните камиони концентрат, собственост на рудник Челопеч се изсипва във вагоните и те непокрити заминават нанякъде, разпръсквайки опасните вещества през цялото си пътуване.
Сесията мина изключително инфарктно. Събралите се множество граждани бяха провокирани от съветниците, пряко свързани с някое от предприятията, думата им бе отнемана, бяха прекъсвани и обиждани. Но, това е обичайно явление в Златица за последните 4 години.
На сесията, уж да се срещнат с гражданите, присъстваха и представители на „Челопеч Майнинг” в лицето на изпълнителния мениджър Николай Христов , който разясни на всички ни колко е ангажирана фирмата към местните общности и как във всичките си действия се ръководи от интересите и правата на хората, работейки изключително стриктно и спазвайки всички закони в Република България.
Фирмата отново се опита да внуши на хората, че ако я няма тя да дава хляб на хората, то те не биха оцелели и изрази „искрено” учудване защо хората са така зле настроени към тяхната коректна и прекрасна фирма.
На тези словоизлияния най-добър отговор даде Луцина Найденов – полякиня, живееща повече от 2 години в Златица.
Тя се обърна към представителите на рудника с думите: Уважаеми г-н Христов, вие говорите „бла, бла, бла” – празни приказки. Не ние трябва да ви благодарим, че взимате нашите хора на работа, а вие трябва да сте изключително благодарни, че тези хора изработват огромните ви печалби. Без тях рудника не би съществувал. Също така бих искала да ви кажа, че е недостойно и недопустимо Златица да бъде толкова бедна и мръсна. И вие сте пряко виновни за това. Златица трябва да е като приказка, а не бедна и мръсна.
В Полша подобно положение не би било допуснато дори за ден. Подобно отношение към граждани, организации не се приема от поляците и те веднага биха излезли и затворили пътищата, докато предприятието се научи да бъде коректно и лоялно към местното население. Не ни баламосвайте и не ни лъжете. Имате късмет, че тук има много малко патриоти! Лично аз бих тръгнала с паничка да събирам средства за Златица, защото я обичам безкрайно и за мен е недопустимо вашето отношение към нас – златичани!
Не бих могла да намеря по-точни думи, казани съвсем на място като тези, изречени от борбената Луцина. На фона на твърденията от страна на рудник Челопеч, мога само да посоча, че в началото на град Златица е монтиран знак, който указва, че е ЗАБРАНЕНО да преминават камиони тежащи над 16 тона. И въпреки това камионите, превозващи отровния челопешки концентрат (често не добре покрити), са много над 16 тона и много над 35 тона. Ако това е демонстрация на спазване на законите и нормите в Република България, то представям си как се спазват и останалите такива от фирмата?!
Въпреки многобройните настоявания на гражданите незабавно да се преустанови разтоварната дейност на гара Златица, от рудника нехаят и продължават с пълна сила. Нонка Каменова, доскоро носеща отговорност да защитава интересите на златичани – също не бе особено заинтересована да разреши проблема.
Публикуваме емоционалните думи на Мария Нейкова – една от най-потърпевшите и гълтаща всеки ден челопешки концентрат, съдържащ арсен и други тежки метали:
От четири години водим една непрекъсната битка с местните институции. Бихте се запитали, защо битка?... Ами, защото не става по друг начин, никой не се интересува как живеем и това, какво се случва на територията на града ни. Държавните органи и едно предприятие, което претендира, че организацията и начина му на работа е свързан със спазването на всички норми и стремеж за опазване на околната среда не обръщат внимание на фактите, че замърсяват и разрушават околната среда и застрашават здравето ни.
В претенциите и изказванията на повечето „големи” шефове на предприятията от района е, че диалога с гражданите и местните институции е много важен, за да бъдат постигани добри резултати за опазване на околната среда и здравето на хората. Историята е до болка позната - проблемът с разтоварването на челопешки концентрат в района на жп-гара Златица. Диалог липсва!
Не знам дали е нужно да описвам картината в района на гарата и улиците, по които минава маршрута на тежко-товарните камиони, претоварени с опасния и вреден за хората концентрат. Който не е видял - да дойде и да види, да се увери и насити на лунния пейзаж. Да влезе в домовете на хората, „обитаващи” това място. Да заповяда, може да хапнат и плод с полепнал по него концентрат.
Живеем в объркан свят. Или не? По-скоро ние хората, които си даваме сметка за нередностите и търсим начини за решение на проблемите, сме объркани. Малките хора, които непрестанно сме в кръговрата на сериозните бизнес интереси и община, която единствено служи за пример на безнравствени и безпринципни истории.
Видяхме ви и Вас, по-голямата част „уважавани” общински съветници, как бързо сменяте посоката, когато задуха вятъра на властта. През изминалите години се наситихме на вашето раболепие и апатия към съдбата на Златица. Но истината е една - ние сами си избираме нашите общинари. Златичани си избрахме тези хора да представляват и отстояват нашите интереси преди четири години.
Като обобщя всичко написано от мен до тук, си давам сметка за едно - общинарите вече са в предизборна треска, предприятията защитават и развиват своя бизнес на територията на нашите общини, въпреки големите екологични проблеми, а ние малките хора отново се питаме накъде да се ориентираме в океана от обещания, интереси и власт?
С наранен, но непримирим дух:
Мария Нейкова

Равносметката: предприятието твърди, че работи в интерес на хората, фактите доказват съвсем друга реалност. Докога хората ще бъдат тровени и лъгани?
Петя ЧОЛАКОВА

Няма коментари: