14 ноември 2011

Нона Караджова върна ОВОС-а за добив на злато край Крумовград

Висшият експертен екологичен съвет (ВЕЕС) ще трябва отново да преразгледа намеренията на „Болкан минерал енд майнинг“ да копае в находището. Министърът на околната среда и водите Нона Караджова върна за преразглеждане решението на ВЕЕС, който одобри оценката за въздействието върху околната среда на „Болкан минерал енд майнинг“ за проекта за добив на злато край Крумовград. Това съобщиха за „Класа“ от екоминистерството. Компанията е дъщерно дружество на канадската „Дънди прешъс“.
Караджова връща решението за преразглеждане, тъй като Басейнова дирекция Източнобеломорски регион (Плевен) е направила екологична оценка на проекта, преди да са влезли в сила промените в Закона за опазване на околната среда от това лято, обясниха от екоминистерството.
На 19 септември само пет от 25-те представители на ВЕЕС гласуваха против изграждането на златен рудник от дъщерната компания на канадската „ДПМ“. Не беше допуснат представителят на екологичната мрежа „Блулинк“ Андрей Ковачев с мотива, че е представител и на политическа партия „Зелените“.
Съветът тогава по безпрецедентен начин допусна предварително изпълнение на намеренията за добив. Това означава, че канадската компания ще може да строи рудника и да започне да копае, даже и при съдебен спор, обжалвания, протести и т.н. Мотивът на директора на „Болкан минерал енд майнинг“ Алекс Нестор е, че става дума за значима инвестиция от „национално“ и „местно“ значение и щял да претърпи загуби от нейното осуетяване или забавяне?! Според него до момента компанията била загубила 500 млн. долара от пазарната си стойност.
„Класа“ потърси обяснение лично от г-н Алекс Нестор откъде конкретно идват тези загуби, но той се затрудни да отговори на въпросите ни, като поиска да му ги предоставим писмено...До приключването на броя отговор не получихме, но все още го очакваме, за да го публикуваме.
Против концесията е и местното население. Общината обжалва процедурата за одобрението на концесията, което е изпреварило решението за оценката за въздействие върху околната среда. От екоминистерството твърдят, че ВЕЕС е одобрил алтернативата, която предвижда добив на руда до концентрат, експертите са отхвърлили възможността за преработката на концентрата до злато.
Проблемът беше повдигнат и в Европейския парламент от гръцкия евродепутат Михаил Тремополос, заместник- председател на Комитета за регионално развитие на ЕП. Във връзка с това комисарят по околна среда на ЕК Янес Поточник разпореди проверка за законосъобразността на предоставената без ОВОС от българското правителство концесия край Крумовград, съобщиха от Българския център за зелена икономика. Гражданите на Крумовград изпратиха петиция до Европейския парламент срещу намеренията за добив в района, съобщи преди дни Мария Дамянова, председател на сдружението „Живот за Крумовград“.
ЕК няма практика да иска разяснения по случая, чиято процедура още не е приключила, обясниха от МОСВ. След като министърът върне решението за ОВОС-а на „Болкан минерал енд майнинг“, се очаква експертите на ВЕЕС в кратки срокове да гласуват отново дали ще одобрят златната концесия, а министърът трябва да се произнесе отново в срок от 14 дни.
Добивът на златосъдържащи руди от участък „Ада тепе“ от находище „Хан Крум” е с очакван експлоатационен период около 9 години при добив от 850 000 т/г. Процедурата за златодобив в находището “Ада тепе” започна още през октомври 2004 г., но с предвидена цианидна технология. По-късно тя беше прекратена, а новата процедура с предвидената “водна” технология започна през май 2010 г. При нея обогатяването на рудата се извършва с вода, а не с цианидни разтвори.
в-к КЛАСА

В същото време ДПМ вместо да се вслуша в недоволството на местните общности не само в Крумовград, но и в Средногорието, се занимава да плаща на Илиана Раева. За информация на потърпевшото средногорско население, което е обречено да гълта ежедневно отровен концентрат, разнасящ се от необезопасения склад в Челопеч и разтоварната на гара Златица, в предаването „Нека говорят” по бТВ Раева заяви: Премиерът ми помогна да намеря спонсори за участие в Световната купа.
Уговорката Дънди да стане спонсор на гимнастичките на клуб Илиана не е от вчера. “Златна мина ще кове медали на Илиана Раева. Златотърсачите от “Дънди прешъс метал” сключиха нов договор с клуба по художествена гимнастика “Илиана”.
Канадската компания ще бъде спонсор на клуба на Илиана Раева и през 2011 г.”
Докато по висшите етажи на властта разпределят спонсорства, за местните общности средства за компенсиране нанесените от фирмата екологични щети няма. Гражданите изказват своите сериозни притеснения, че подобна схема на спонсорство е организирана, за да може фирмата по-лесно да се добере до разрешителни и да продължи да изнася златото на България, като се облагодетелства в огромни мащаби.
Компрометираната околна среда в Челопеч, Златица и Поибрене остава нерешен проблем.
“Винаги сме имали усет към златото”, похвали се шефът на компанията Алекс Нестор преди година, а вчера анонсира и новата помощ за коване на медали в “много труден за родния спорт момент”. (24 часа)
Надяваме се усета към златото от страна на фирмата да не минава през здравето на хората и унищожаване на природата в населените места, където тя оперира и спонсорството към клуб „Илиана” да не е начин да бъдат купени държавните институции?

Няма коментари: