13 август 2012

ГРАЖДАНИТЕ В ДЕЙСТВИЕ


Въпреки оказвания върху тях натиск, проверките и сплашванията, загрижените жители на град Златица, чиито домове се намират в непосредствена близост до така наречените “пасища”, се обърнаха към националните медии и граждански организации за съдействие и помощ да спасят малкото останала “зеленина”, предпазваща ги от прах и замърсявания.


На подадените от гражданите сигнали за безобразна сеч адекватно реагираха Коалиция за устойчиво развитие и Гражданско непартийно Движение “Модерна България”, чиито представители в лицето на Дончо Иванов от КЗУР и Борислав Цеков от ДМБ, направиха оглед на сечта в Златица и свикаха съвместна пресконференция, на която бе представен снимков материал за извършваната безобразна сеч в земи държавна собственост, както и конкретни предложения за прозрачност при вземането на решения за сключването на договори от земеделското министерство и за преустановяване на изсичането на горската растителност в Златица и съседните общини.


Не можеш да раздаваш български гори на тъмно, като ги записваш като пасища и по този начин облагодетелстваш определени фирми - коментираха участниците в пресконференцията, като настояха МЗХ да въведе публичен регистър, който да показва информация за взетата под аренда земя.


По повод възникналата кризисна ситуация официален коментар направи и инж. Магдалена Иванова - кмет на община Златица, като отговори на въпросите на национални и местни медии:
”Ние сме разговаряли с “Аурубис” и те са готови да дадат средства и да финансират една такава екологична дейност по залесяване и по възстановяване на площите.
Към момента знам само, че ще се прочистват само храстите, по-дебелите и по-плътните дървета ще се оставят.
В момента сечта е спряна. И другото което е, наистина има граждани недобросъвестни от града, които зимно време доста често... ние се превръщаме буквално в денонощни стражари и те от тука си добиват дървесина.
Ще бъдат насадени нови дървета.
Това място наистина общината полага усилия да бъде почистено, но наистина хората изхвърлят различни строителни отпадъци в тъмните части на деня и ние пръскаме буквално средства, за да почистваме. Няма я гражданската съвест, няма я гражданската мисъл, но поемаме ангажимента и ще се опитаме това да стане един хубав парк...”.
(бТВ, предаването “Тази сутрин” - 09.07.2012 г.)

Въпреки уверенията на кмета обаче, сечта продължава и до днес. Така и не стана ясно дали общината провери и другите отдадени под аренда пасища и мери се “прочистват” от фирмата по същия начин. Има сигнали на граждани, че подобна поголовна сеч се извършва и в близост до Дома за медико-социални грижи за изоставени деца в Златица, където се отчита и най-голямото замърсяване от завода.
Остана неясно какво се прави в землището на Църквище и Петрич - отново ли се сече по същия начин и се изнася дървесината, а земята остава да пустее оголяла и осиротяла?
Гражданите остават в готовност да продължат с протестите си и дори да направят барикади на главния път София-Бургас, ако общината не намери начин да спре изсичането и не се погрижи да спрат подобни набези на територията на община Златица от недобросъвестни фирми по неактуални данни. На всички жители от Средногорието е ясно, че на тази отворена земя трудно вирее каквато и да било растителност, така че стискаме палци да бъде превърната в парк, но до тогава да СПРЕ СЕЧТА и се спаси гората.

Няма коментари: