14 октомври 2016

Колко души са нужни, за да засадят едно дърво?!?

В центъра на Златица за пореден път се разигра трагикомичен сценарий на пиар-акция от страна на комино-стърчащата фирма. Пред изумените погледи на десетина деца, облечени подобаващо с рекламни фланелки, най-вероятно подарени им от същата обгазяваща ни денонощно фирма, председателя на ОбС тържествено посади едно дърво???? 
Но, това не е всичко. На грандиозното мероприятие присъстваха още високопоставени представители на изпускащия ароматни серни газове преработвателен гигант, единия от които снимаше ли, снимаше, а другия се хилеше и подскачаше от възторг около председателя, който се беше хванал здраво за дръвчето, за да не го отнесе есенния вятър. Ще си рече обикновения човек, че в центъра на градеца ни ще се монтира поне една Айфелова кула, или ще се засаждат стотици хиляди декари гора!
Но... И това не е всичко! Към групата около дървото се присъединиха представители на местни медии, с което мероприятието достигна нивото най-малкото на представянето на някой кандидат за президент, или "първа копка" за изграждането на нов комин в завода.
Ето така се правят ефективни и показни пиар-акции, с които се демонстрира на облещилото се гражданство в подбалканския градец изключителната корпоративно-социална отговорност на световно-известната фирма, обгазяваща денонощно Златишко-пирдопската котловина.
След направени бързи анализи на случилото се, може спокойно да се отговори на въпроса: Колко души са нужни, за да се посади едно дърво? Е как колко - един председател на Общински съвет, една аурибишна пиарка, един фотограф и няколко представители на медии. За целта обаче дървото трябва да се пренесе от общинската сграда до мястото за засаждане от един служител по чистотата, а други двама след засаждането от председателя пред одобрителния поглед на пиарката и медиите, да дооформят и дозасадят растението.
Днес бе даден един доста интересен урок на децата, присъствали на случилото се: Как се прави от мухата слон и от едно дърво мащабна "зелена" акция, която очакваме с нетърпение да видим подобаващо отразена в местната преса.
Току виж по този случай фирмата получи поредния си "зелен" сертификат, който да размахва и да ни убеждава, че е "най-зелената" фирма не само в България, не само в Европа, не само в Света, но и във Вселената!
Дано поне дръвчето оцелее, че от има-няма месец в Златица усърдно се сече - и в града, и в гората.

Няма коментари: