06 август 2008

РОДЕН НА 4-ТИ ЮЛИ





Да, имаше такъв американски филм и той разказваше за саможертвата, себеотрицанието и цената на човешкия живот. 
Красив, малко тъжен, изпълнен с послания.
Подобен бе 4-ти юли в Пирдоп, като изключим, че никак не бе тъжен, 
но изпълнен с послания и истински красив.
Роди се Ротари-парк Пирдоп. Блесна с целия блясък на хиляди балони, екна и изпълни пространството със звънлив детски смях.
„Вие се влакчето с много вагони, цяло накичено с пъстри балони, пее машината – влакчето блясва и през тунелите то не угасва”.

Не би могъл никой от присъстващите да не се сети за тази пъстра детска песничка, щом зърне шареното влакче в центъра на Детското селище, което в този ден бе пълно с нетърпеливи пътници, тръгнали за гара „Вълшебство”.

Клоуни, свирки, лакомства – всичко необходимо, за да се случи весел и неповторим детски празник, бе осигурено от гордите Ротарианци – виновници това да се случи. Тяхната цел бе изпълнена, можеха за миг да отдъхнат, наслаждавайки се на постигнатото. Трибагрената лента за откриване на първи етап на Ротари-парк „Дружба” – Пирдоп бе отрязана от все още настоящия президент Стойно Стойнов, подпомогнат от новия Дамян Ненов и Личността на годината за 2007-ма Радка Николова от гр. Златица, заслужила титлата с изключителната си постъпка – да осинови и осигури дом на две останали без дом момичета.
Леле, какъв ден! Колко цветове, какви багри, какво настроение! Наистина невероятен празник! Един до миналата година съвсем невзрачен парк, днес бе препълнен с деца, майки, зрители, грейнал с цветовете на пързалки, люлки, пейки, въртележки, чешми и беседки. Всичко, което е нужно, за да поиграеш на воля, да се завъртиш и залюлееш, да усетиш вятъра в косите си, да се усмихнеш, да се срещнеш с приятелчета, да бъдеш дете.
Тържествени думи за откриване на Парка произнесе Симо Симов, който запозна присъстващите с историята му, преди той да достигне днешния си вид, казвайки, че най-голямата „вина” това да се случи носи Стойно Стойнов, подкрепен от Красимира Гюлеметова и всички ротарианци, помагали кой с каквото може и каквото е по силите му.
Събитието премина в много смях, незабравими емоции за малчуганите и забавления, които бяха осигурени от неуморните клоуни, специално поканени за случая. Удовлетворението за всички нас са думите на една дама ”Не познавам днес други хора, които с такъв възрожденски плам и себеотрицание да правят толкова добрини за обществото с любов и за своя сметка!”
Да се родиш на 4-ти юли! За Пирдоп и Средногорието този 4-ти юли ще остане в спомените като красив рожден ден на нашия Ротари-парк - Детско селище „Дружба”. Да го пазим и да му се наслаждаваме. На добър час!

1 коментар:

Анонимен каза...

Хубаво е това, че някой може да превърне един необикновен делничен ден в празник за всички малчугани и техните родители!
Жалко само, че това не се случва в Златица...