02 февруари 2011

"АУРУБИС" и кмета на община Златица отказват увеличаване на социалната програма за хората от Златица

Въпреки, че на няколко срещи между Общински съвет-Златица и представители на фирма „Аурубис България” АД – Пирдоп, на които за наша радост присъстваше и кмета на община Златица – Нонка Каменова, се повдигна въпроса за увеличаване на т. нар. от кметицата „дарителска” програма на фирмата, насочена за нуждите на гражданите, то нито кмет, нито фирма си правят труда да предложат и дискутират с колко тя да бъде увеличена, най-малкото поради инфлацията. Напротив! Двете самоопределили се страни (кмет и любимата на кмета фирма), вече са преценили и определили обектите и дейностите, които да включат, в рамките на 110 хиляди евро (около 215 хиляди лева), без изобщо да се съобразят с настояванията на цял общински съвет, граждански структури и прочие други факти, сочещи, че е наложително фирмата-длъжник на хората от Златица да прояви поне малко загриженост и принципност, като поеме своята отговорност и увеличи тази сума.
Както вече е известно на всички ни (нали се похвалиха както и където трябва) - по приходи и печалби „Аурубис България” АД е на трето място в българската класация на богати фирми. Да помислим всички върху въпроса с какво изкарват тези милиардни печалби, които разпределят помежду си от фирмата?!? Ами като преработват концентрати с високо съдържание на опасни вещества (дори нямаме право да знаем какво съдържат внесените от Южна Америка концентрати). Отпадъците от това производство се разпръскват над Златица и околията, тровят къде каквото сварят, друга част от тях се излива в реките ни, напоява почвите и в резултат тук нищо не вирее, а каквото се е родило не става ни за ядене, ни за хвърляне по фирмата. Трета част отпадъци от преработката на “тайните” концентрати (с богато съдържание на арсен и други екстри), се изсипва в изграденото незаконно депо за опасни отпадъци в подножието на Стара планина, над градовете Пирдоп и Златица, та като вземе да се пропука и се случи нещо подобно като в Унгария, да залее и изтрепе всичко живо наоколо. Но от фирмата, естествено, нехаят за резултатите от своята дейност (ежемесечни емисии и имисии в пъти над нормите и особено вредни за здравето ни), подсвиркват си весело с уста – нали се радват на протекции и защита от услужливи местни кметици, които се потрепаха да им изказват благодарности?!?...
Имам основателни съмнения, че фирмата нарочно при всяка смяна на името си се регистрира в Пирдоп (въпреки, че над 80% е в Златица), защото там стойностите на замърсяването са по-малки. По този начин заобикаля българското законодателство и отчита по-малко замърсяване. А Златица я няма никаква в националните доклади по околна среда, изпращани в Брюксел всяка година. Защо ли? Ами може би, защото по този начин и правителството се отчита подобаващо (подкрепяно от фирмата) – и така и вълка сит, и агнето цяло,
пък някакви си 6 хиляди златишки жители – да мрат!
Особено ми е непонятно защо нашата праведна кметица Каменова върти, суче, но все гледа да спести на „Аурубис” колкото може повече парички?!? Така и не мога да си обясня тя кмет на Златица ли е, кмет на завода ли е? Какво всъщност е и каква функция изпълнява?!?
Неколкократно я питам в последно време на сесии и комисии – колко според нея трябва да превежда фирмата, за да компенсира донякъде жителите от Златица за нанасяните им ежедневно щети и заплахи за здравето? И тя винаги се измъква, че и милиони няма да стигнат, но фирмата е толкова, ама толкова загрижена, че по-загрижена – здраве му кажи! Ама здраве след серния пушек – няма! И търчи, милата, по телевизии, да хвали приятелите от немската фирма и да ги благославя колко са услужливи, колко са добрички и каква воля на дарител имат!?! ...
Бре Боже, докога това унижение?!? Докога това лицемерие и безпринципност, безморалност и безкрупулност?!?
За пореден път се убедих, че законите в България лесно се заобикалят и нарушават, като има„чадър не от фирма „Валмекс”, а с надпис „Аурубис”. Тогава нещата коренно се променят.
Ах, тази наша кметица! Тя нали всичко знае и разбира, тя е “вся и вси”, тя е водата, тя е въздуха, тя е земята, по която ходим... Защо да не решава тя съдбите ни, като ни оставя на произвола на онези със скъпите костюми, но пък с прошка на уста, смирен тон и богохулни благодарности към поробителя!
Ако вие сте съгласни с тази ситуация – то аз не съм! За пореден път настоявам Нонка Каменова в качеството си на кмет на Община Златица да предприеме нужните мерки и настоява пред Министерството на околната среда и водите (ако ще на български, ако ще на английски, ако ще на немски, все ми е тая) да бъдат взимани под внимание измерените стойности на въздуха от пункт „Дом Майка и дете”, а не само тези от Пирдоп, и да не позволява по този безцеремонен и неморален начин Златица да бъде заличавана от картата на България! И ще настоявам, докато най-накрая Нонка Каменова проумее, че нейно задължение е в действията си да се ръководи от интересите на наивните жители, повярвали на нейните високопарни обещания и я избрали за кмет! Сред тези наивни жители бях и аз, затова НАСТОЯВАМ Нонка Каменова да бъде кмет поне за няколкото останали й месеца мандат, че то досега това така и не се случи!
Ще кажете: ами толкова си може! Може – не може, все ми е тая колко може! Настоявам поне сега да вземе да свърши нещо, като защити здравето ни!
Настоявам Нонка Каменова да предприеме необходимите действия и извоюва социална програма, която поне малко да удовлетворява нуждите на златичани, а не да се задоволява с жалките трохички, които ни подхвърлят от замърсителя „Аурубис”, който всеки ден ни лишава от правото да живеем в нормална околна среда и да отглеждаме спокойно децата си.
Уважаема г-жо кмет, както обичате непрекъснато да се титулувате и да ни натяквате, че вие сте „кмета”! Крайно време е наистина да бъдете поне малко кмет и накарате фирмата да си изпълни задълженията. Загърбете личните си предпочитания и бъдете така добра да се борите за нашите права. Защото всеки един от нас има правото на живот!
Петя ЧОЛАКОВА
На снимката ясно се вижда какво се случва почти всеки ден!
Посоката на пушека също е ясна и всеизвестна. Отровата я вдишваме всеки час и всяка минута. Явно само Нонка не вижда, а нейната слепота е така угодна на фирмата... Явно само на Нонка не и пука какво се случва и колко хора заболяват всеки ден, колко деца страдат! Ех, Нонке, Нонке! Докога и за колко?????????????????????

2 коментара:

Анонимен каза...

Браво Чолакова ;-)

Анонимен каза...

Явно не за дълго :))